PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BÖLÜMÜ
PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BÖLÜMÜ
Günümüzün modern eğitim anlayışı öğrencilerin yalnızca zihinsel gelişimine yönelik olmayıp, onların bedensel, sosyal, ruhsal gelişimini de hedefler. Psikolojik Danışma ve Rehberlik, öğrencilerin bu dönemlerde yetenek ve becerilerini geliştirerek büyümelerini, duygusal ve sosyal olgunluk kazanmalarını sağlamak çalışmaların temelini oluşturur. Psikolojik danışma ve rehberlik süreci içinde öğrenciler gizlilik içinde ve kişilik haklarına saygı gösterilerek, istedikleri her konuda yargılanmadan, güvenle, koşulsuz kabul edilerek dinlenirler. Onlara açık ve dürüst davranılarak, çeşitli konularda sağlıklı karar verebilmelerine yardımcı olunur.
İlköğretim ve Ortaokul PDR Çalışmaları
Bireysel Görüşmeler;
Öğrencilerin yaş seviyelerine göre bilişsel, duygusal ve sosyal alanlarda ortaya çıkabilecek farklı sorunlar ile ilgili çalışmalar yapılır. Sadece sorun yaşanan alanlarda değil, öğrencilerin güçlü alanlarında da desteklenerek kendileri ile barışık, sorgulayan, ruhen sağlıklı, mutlu, kendi adına karar alabilen bireyler olmalarına yönelik çalışmalar uygulanır. Öğrencileri daha yakından tanımak ve etkili bir şekilde yardımcı olabilmek için test ve envanterler uygulanır.
Veli Görüşmeleri;
Veli ile yapılan görüşmeler, velilerin kendi ihtiyaçları doğrultusunda ya da Psikolojik Danışma ve Rehberlik Birimi’nin gerek gördüğü durumlarda gerçekleştirilir.
Öğrenciye Yönelik Grup Çalışmaları;
Öğrencilerle yapılan grup çalışmaları, aynı konuda sorun yaşayan bireyleri bir araya getirebilmek ve onlara grup desteği sağlayabilmek amacıyla, sınırlı sayıda öğrencilerle yapılır.
Sınıf İçi Rehberlik Uygulamaları;
Her sınıf seviyesinde hedeflenen davranış ve sosyal becerilerin gelişimini sağlamak ve değerlendirmek amacıyla sınıf içi rehberlik etkinlikleri gerçekleştirilir.
Seminerler;
Yıl içerisinde doğan ihtiyaç ve isteklere göre öğrencilere ve/veya velilere yönelik olarak düzenlenmektedir. Seminerler, tek oturumluk veya birkaç oturumluk bilgi paylaşımı şeklinde Psikolojik Danışma ve Rehberlik Birimi ya da konu ile ilgili uzman kişiler tarafından gerçekleştirilir.
Davranış Eğitimi Dersleri
Öğrencilere istendik olumlu davranışları kazandırmaya yönelik uygulanan ve öğrencilerin kendini tanıma, olumlu arkadaşlık ilişkileri geliştirme, iletişim becerileri kazanma, ekip ruhunu benimseme ile sorun çözme becerileri edinmelerini hedefleyen uygulamalar bütününe “Davranış Eğitimi” adı verilmektedir. “Davranış Eğitimi”nin temel misyonu öğrencilerin kendisine ve çevresine gereken duyarlılığı gösteren, iyi iletişim kurabilen, sorun çözme becerisi gelişmiş, benlik saygıları yüksek bireyler olarak yetişmesidir. Bu uygulamalar dahilinde yıl boyunca her hafta davranış eğitimi dersleri yürütülmektedir. Dersler hitap ettiği yaş grubu göz önünde bulundurularak hikaye ve masallar okuma, oyunlar, drama çalışmaları ve çeşitli etkinliklerle yürütülmektedir.
TAKEV FEN ve ANADOLU LİSESİ REHBERLİK ÇALIŞMALARI
Psikolojik danışma ve rehberlik, kişisel, sosyal, eğitsel ve mesleki konularda kişilerin amaçlarını belirleme, karar verme, var olan problemlerini çözme ve benzeri konularda tarafsız, kişilik haklarına saygılı, güven ve gizliliğe önem veren psikolojik danışmanlar tarafından yürütülen bir yardım hizmetidir. Açık ve dürüst iletişimle, öğrencilerin sadece sorun yaşadıkları konularda değil, her konuda paylaşımda bulunmaları desteklenerek Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü’nün hayatın paylaşıldığı bir yer olduğu mesajı verilir.
BİREYSEL DESTEK VERİLEN KONULAR
- Hedef Belirleme
- Okula ve çevreye uyum
- Aile içi iletişim
- Arkadaşlık ilişkileri ve bu ilişkileri etkili yönetme
- Çalışma yöntemleri ve başarıyı artırma
- Sınav kaygısı ve sınava hazırlanma teknikleri
- Stres ve stresle baş etme
- Çatışmalar ve çatışma çözümleri
- Zaman yönetimi
- Alan ve mesleğe yönelimi
- Akran istismarı ile baş etme
- Uygun seçimler yapabilme
ETKİNLİKLER
Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Hizmetleri öğrencilerin aşağıdaki alanlarda sağlıklı gelişimini amaçlamaktadır:
- Bireysel ve Sosyal gelişim
- Akademik gelişim
- Mesleki gelişim (Kariyer Planlama)
ÖĞRENCİ ETKİNLİKLERİ
MEB Ortaöğretim Kurumları Sınıf Rehberlik Programı çerçevesinde her sınıf düzeyinde öğrencilerimizin ihtiyaçlarına yönelik planlanmış çok farklı çalışmalar ve etkinlikler gerçekleştirilmektedir.
Etkili ders çalışma yöntemleri, psikolojik ihtiyaçlar, psiko-sosyal beceri eğitimi, stresle başa çıkabilme, hedef belirleme ve ders seçimi gibi konularda öğrencilerimiz farklı sınıf düzeylerinde yıl boyunca çeşitli etkinliklerle destekleneceklerdir. Bu etkinlikler dışında aşağıdaki başlıklarla ilgili farklı düzeylerde yıl boyunca çalışılacaktır:
- Akran Baskısı ile Baş edebilme
- Sosyal Medya Kullanımı
- Bağımlılığı Önleme
- Farklılıkları Anlama ve Kabul
- Yaşam evreleri ve ergenlik süreci
- Bireysel Kariyer Planlama Programı bilgilendirme çalışmaları
- TYT-AYT Bilgilendirme ve Yönlendirme
Lise Uyum ve Oryantasyon Programı
Eğitim Öğretim yılının başlamasıyla birlikte okulumuza her yıl yeni katılan öğrencilerimiz için Psikolojik Danışma ve Rehberlik Birimi ile Beden Eğitimi Bölümünün birlikte düzenlediği Oryantasyon Programı okulun ilk haftası gerçekleştirilmektedir.
Bireysel Kariyer Planlama Programı
- Meslek Tanıtım Günleri
- Üniversite Gezileri
- Mesleki Gölge Programı
- Envanter uygulamaları
- Tercih Danışmanlığı
- Öğrenci Seminerleri (Kişisel Gelişim Odaklı)
ÖĞRETMEN ETKİNLİKLERİMİZ
Oryantasyon Programı
Şube Rehber Öğretmeni Çalışmaları
Üniversite Danışmanlık Çalışmaları
VELİ ETKİNLİKLERİMİZ
Veliyi Tanıma Çalışmaları
Aile Danışmanlık Çalışmaları
Veli Seminer ve Grup Çalışmaları